Nu mai citiți nimic!

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Întîmplarea a făcut ca Dosarul de față, pornit de la ideea „lecturilor formatoare”, să fie „lucrat” în perioada în care proiectele noii legi a Educației, avînd la bază programul prezidențial (ratat în mod spectaculos) „România educată“, au fost puse în dezbatere, urmînd ca ele să intre în vigoare peste cîțiva ani. Printre altele, schimbările presupun ca examenele de limba și literatura română să nu mai aibă caracter obligatoriu la evaluarea națională, iar testele să fie de tip grilă, asta după ce în pandemie limba latină a fost eliminată, iar lista scriitorilor români canonici din programa școlară s-a redus drastic.

Practic, România, țara europeană cu cea mai ridicată rată de analfabetism funcţional a celor care reuşesc să absolve liceul (peste 40%) și cu cel mai scăzut procent al cititorilor de carte (doar 9% din români citesc măcar o carte pe lună), renunță de bunăvoie ca limba și literatura proprie să mai conteze în școală.

Altfel spus, noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul. Pas cu pas spre România analfabetă.

Dacă Dosarul nostru pornise de la ideea importanței lecturii în copilărie/adolescență/tinerețe, certificînd rolul formator al cărții, eventual chiar propunînd necesitatea unor liste de lecturi obligatorii și/sau esențiale (literare, artistice, filozofice etc.), adecvate vremurilor actuale, și totodată chestionînd utilitatea lecturilor formatoare sau discutînd posibilitatea de formare intelectuală prin mijloace audio-video adiacente/înlocuitoare ale lecturii, ne-am trezit în situația de a aborda o mult mai amplă chestiune, aceea a artelor educației.

De la întrebări precum „Ce-ar trebui să citească tinerii pentru a avea o bază solidă în viață?”, „Sînt lecturile formatoare cu adevărat formatoare?”, „Ce citesc tinerii în afara școlii?” sau „Ce ar (mai) trebui să conțină ceea ce încă numim cultură generală?”, am ajuns să discutăm despre necesitatea și chiar posibilitatea în sine a educației. În fond, nu e prima dată cînd abordăm această chestiune pe marginea căreia întotdeauna merită să discutăm.

Una peste alta, textele Dosarului de față țintesc în mai multe direcții. Toate utile, formatoare în felul lor interogativ, cu precădere într-un asemenea context.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

viscol jpg
Cod galben de ninsori viscolite, polei și vânt puternic. Până când este valabilă această avertizare meteo
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteo care anunță schimbări semnificative ale vremii, valabile până duminică dimineața.
Cozile de la Vama Nădlac au devenit o obişnuinţă FOTO S Both
Cozi la punctul de frontieră Nădlac II. Peste 50.000 de persoane au intrat în România în ultimele 24 de ore
La punctul de frontieră Nădlac II s-au format cozi, după ce numărul persoanelor care au intrat în ţară în ultimele 24 de ore a crescut de şapte ori faţă de o zi obişnuită, ajungând la 50.000 de persoane.
Gospodărie țărănească din perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Cum trăiau țăranii români în perioada interbelică
Familia şi căsătoria erau adevărate instituţii în mediul rural. În general, familia se ocupa din timp să le asigure copiilor câte o suprafaţă de teren pentru a o lucra atunci când se vor aşeza la casa loc. Rudele apropiate celor căsătoriţi îi ajutau să îşi construiască o casă nouă.
maini jpg
Avertismentul unui bărbat după ce medicii i-au spus că va mai trăi doar doi ani: mâinile reci, un semn al unei afecțiuni mortale
Un bărbat din Marea Britanie a aflat că are o afecțiune autoimună care îi pune viața în pericol după ce s-a trezit cu mâinile reci.
vasile siman foto cosmin iftode/rpressport
tanc T 80/ FOTO: Telegram
Ucraineanii distrug 21 de vehicule blindate rusești în Kupiansk
Într-un atac coordonat cu drone, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă 21 de vehicule blindate rusești în sectorul Kupiansk, în ziua de 18 decembrie.
Nicolae Ceaușescu, în vizită la Întreprinderea agricolă de stat Amzacea, județul Constanța (©  „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 88/1979)
Ineficiența fermelor de stat în România comunistă
Apicultura este cunoscută pe meleagurile carpatine din vremurile preistorice și plăcerea pentru dulce a dus la dezvoltarea creșterii albinelor în orice formă de stupi.
CJ Bistrita Nasaud, foto facebook jpg
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost amendat de poliţie după ce un şofer a intrat cu maşina în şanţ din cauza poleiului de pe drum
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a primit o amendă, vineri, după ce un şofer a derapat şi a intrat într-un şanţ, fiind rănit şi el, şi pasagerul care îl însoţea.
femeie care bea vin  foto   Shutterstock jpg
Cum poate vinul să reducă riscul bolilor cardiovasculare. Ce cantitate trebuie consumată ca să fie în beneficiul nostru
Vinul este adesea asociat cu sănătatea inimii, dar știința subliniază că beneficiile acestuia depind de cantitate și vârstă.